Peći na pelet

Peći na pelet postaju sve popularnije – između ostalog, jer WB GEFF program promoviše kupovinu. U sledećem tekstu objašnjavamo kako funkcionišu ove peći, i gde leže njene prednosti a gde nedostaci.

 

Kako radi automatska peć na pelet?

U odnosu na klasični kotao, peć na pelet je potpuno zatvorena i omogućava efikasniji i konzistentniji razvoj toplote. Zbog sve boljih tehnologija i procesa proizvodnje, sa ekološki prihvatljivim pećima na peletpostiže se efikasnost od preko 90 procenata. Peć, u našem primeru automatska verzija, kontrolisana je preko kontrolnog panela (L) ili putem daljinskog upravljača. Gorivo, koje korisnik sipa u spremink  za pelete (A) dovodi se u komoru za sagorevanje (D) preko vijčanog transportera (B). Elektricnim paljenjem putem upaljača (E), pelet gori i toplota se prenosi putem vazduha (I) kao što je prikazano na ilustraciji. 0Ugrađeni ventilator (G) dodatno kontroliše protok vazduha stvorenog tokom sagorevanja kroz rešetku. Izduvni gasovi proizvedeni tokom sagorijevanja uklanjaju se kroz dimnjaču (F).

Vrste peći na pelet?

Uopšteno govoreći, postoje tri različita tipa, u zavisnosti od upotrebe i svrhe:

  1. Automatska peć:

U automatskoj peći, pelet se automatski šalje u komoru za sagorevanje pomoću vijčanog transportera po potrebi. Ovo prilagođeno sagorevanje omogućava da se temperatura može bolje i efikasnije regulisati. Peć na pelet se može  programirati na određenu temperaturu, odnosno unapred se zada željenja temperatura u prostoriji, a neke čak imaju automatski start, sagorevanje i zaustavljanje rada. Za razliku od standardnih peći, automatske peći imaju duvaljku koji optimizuje sagorevanje peleta i distribuciju toplote.

Prednosti grejanja na pelet:
– Ekološko
– Automatsko doziranje peleta = automatizovan sistem
– Programiranje temperature i vremena rada
– Distribucija toplote uduvavanjem
– Automatski održavanje i regulacija temperature

Nedostaci:

  • Veći investicioni troškovi
  • Mogući dodatni troškovi za obnavljanje dimnjaka

 

  1. Peć na pelet za etažno grejanje:

Peć za etažno grejanje može grejati čitavu kuću, tj. domaćinstvo čime se smanjuju dugoročni troškovi i vodi se računa o zaštiti životne sredine. Kupovina, odnosno investicioni troškovisu nešto veći od drugih peći, ali ovo rešenjedobija sve veću podršku od WB GEFF programa.

Prednostigrejanja na pelet:
– Ekološko
– Podrška za grejanje vode

– Automatsko doziranje peleta = automatizovan sistem
– Programiranje temperature i vremena rada
– Automatski održavanje i regulacija temperature

– Mogućefinansiranje od strane „WB GEFF“

 

Nedostaci:

– Veći investicioni troškovi

– Mogući dodatni troškovi za obnavljanje dimnjaka

  1. Klasična peć:

Ručno doziranje i nema ugrađenu funkciju automatskog punjenja peleta, kao kod prethodno opisanih peći na pelet. Regulacija temperature nije baš tako tačna kao kod automatskih varijanti – pošto se proces sagorevanja ne može jednostavno „zaustaviti“, ona se pokreće jednom, i nema mogućnost modulacije. Manje oprema je potrebno za rad ovih peći, i primetna je razlika u ceni. Mnogo su jeftinije od automatskih.

Prednosti grejanja na pelet:
– Ekološko

– Niska cena

 

Nedostaci:

– Ručna regulacija temperature
– Nema automatskog doziranja peleta
– Mogući dodatni troškovi za obnavljanje dimnjaka

 

Odgovarajući dimnjak za ove tipove peći

Kako biste izbjegli kasnije probleme, prvo morate proveriti da li je Vaš dimnjak pogodan za ovakav sistem grejanja pre instaliranja. Za stare dimnjake, možda je potrebno delimično renoviranje. Peć na pelet tako dobro sagoreva pelete da su izduvni gasovi relativno hladni i kreću se u granicama temperatura od 100 – 130°C. To dovodi do stvaranja kondenzacije u starim dimnjacima, što zaustavlja izduvne gasove na unutrašnji zid dimnjaka. Da bi se ovo izbeglo potrebno je da se instaliraju nove dimne cevi. Preporučuje se kontaktiranje ovlašćenog lica pre kupovine.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *