Kombinovani Kotlovi

Drvo je trenutno najjeftinije gorivo. Grejanje na drvaVam garantuje regionalnu dostupnost,koje Vam donosi plus u nezavisnosti od npr. cena gasa. Grejanje na pelet je takođe grejanje na čvrsto gorivo, sa mogućnostima udobnosti grejanja kao na naftu ili gas.

O kombinovanom kotlu i gorioniku na pelet

Kombinovani kotao zamenjuje vaš tradicionalni kotao i bojler za toplu vodu, što Vam omogućava da zagrejate svoj dom i uživate u toploj vodi sa jednom jedinicom. Ova tehnologija je popularna u kućama širom Evrope decenijama, zahvaljujući uštedi prostora i efikasnim performansama. Pošto kotlovi i bojleri za vodu  zahtevaju zamenu svakih dvadesetak godina ili više, mnogi vlasnici kuće odlučuju da se drže tradicionalnog podešavanja umesto da pokušaju nešto novo. Međutim, novi modeli sa poboljšanom efikasnošću grejanja sada čine kombinovane kotlove veoma popularnom opcijom.

Kombinovani kotlovi sa gorionicima na pelet garantuju najveći stepen nezavisnosti zbog fleksibilnosti goriva. U mnogim domaćinstvima tokom godine se proizvede mala ili veća količina ogrevnog drveta. Ovo se može efikasno trošiti kao gorivo u sistemima grejanjazimi. Međutim, ako je količina drveta nedovoljna za celu zimu, lako se možete prebaciti na pelete i preći sa jednog na drugo gorivo za toplotnu energiju Vašeg doma. Grejanje na drvni pelet ne samo da vas čini srećnim, već vam štedi i novac.

Kod kombinovanih kotlova, odvojene cevi ulaze u kotao i prolaze kroz komoru za zagrevanje, nakon čega napuštaju komoru kotla i putuju do grejnih tela, odnosno do vaših slavina, što ih čini pogodnim da i za instalaciju gorionika na pelet.Izmenjivač toplote nalazi se između centralne predaje toplote i cevi za toplu vodu unutar kotla i čuva neiskorišćenu energiju. Možete koristiti kombinovani kotao sa gasom, lož uljem ili propanom kao izvor goriva.

Dodatna prednost, pored osnovne da imate mogućnost prebacivanja sa jedne vrste goriva na drugu, je što su kombinovanom kotlu za rad potrebna većaložišta, koja imaju povećanu površinu za prenos toplote. Kada se kao gorivo koristi ogrevno drvo, regulacija se vrši pomoću uređaja koji se naziva regulator promaje i on je potpuno mehanički uređaj, a u slučaju korišćenja gorionika na pelet on je potpuno automatizovan, i većina ima modulacijsku regulaciju potrošnje goriva. Na donjim vratima se obično nalazi otvor za gorionik sa posebno izrađenim prirubnicama za povezivanje gorionika sa kotlom. Kombinovane kotlove takođe karakterišu velika vrata ložišta koja omogućavaju lako loženje čvrstim gorivom, dok se dimni gasovi obično kreću kroz tri, vodom ispunjene promaje, na putu do dimnjaka. Na taj način dimni gasovi se ohlade do dimnjaka, pri čemu se veliki deo energije prebacuje na vodu, dok se ostatak odvodi sa dimnim gasovima kroz dimnjak (stepen korisnosti do 85%). Kao sigurnosni uređaji koriste se sigurnosni ventil od 3 bara, termostatski regulator promaje kao i dodatna cevna zmija, tj. dodatni izmenjivač toplote kroz koji se u slučaju pregrevanja propušta hladna voda iz vodovodne mreže, koja snižava temperaturu kotla.

Izbor odgovarajućeg bafera

Za savršen rad kombinovanog kotla sa npr. gorionikom na pelet, odlučujuća je tačna veličina rezervoara tople vode, odnosno takozvanog bafera. Posebno ako kombinovani kotao uglavnom radi sa drvetom, veličina bafera ne bi trebalo da bude premala, tj. potrebno je njegovo ispravno dimenzionisanje. Optimalna veličina nije zavisna samo od performansi kotla. Za kombinovani kotao, npr. Burnit WB sa 25 kW toplotne snage, preporučujemo zapreminebafera od oko 800l. Uz jednokratno punjenje odgovarajućim drvetom, bafer može biti potpuno napunjen.

Integracija u celokupni sistem

Dostupne su brojne varijante za integrisanje kombinovanog kotla i rezervoara u sistem grejanja. Odabir načina željenog zagrevanja sanitarne  tople vode takođe igra ulogu. Tako, npr. možete birati između higijenske tople vode preko modula za svežu vodu ili preko skladišta za vodu za piće. Druga dobra alternativa je kombinacija sa  solarnim sistemom. Budući da je rezervoar već dostupan za kombinovani kotao, solarni sistem se može priključiti na dodatnu cevnu zmiju bez mnogo dodatnih napora. U zavisnosti od dimenzija površine kolektora, solarni sistem se  može  izabrati kao glavni kada sam zagreva svu potrebnu količinu sanitarne tople vode ili kao alternativni kada pruža dodatnu grejnu podlogu. Sunčev sistem ne samo da smanjuje potrošnju goriva, već omogućava i besplatno zagrevanje sanitarne tople vode leti. Čista udobnost!

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *