Grejanje na pelet i etažno grejanje

OSNOVE GREJANJA NA PELET


Obzirom na stalno rastuće cene energije i ekološki relevantne aspekte, ušteda energije je “in” kao nikada ranije u sektoru etažnog grejanja. Ako želite smanjiti troškove goriva i toplote što je ekološki prihvatljivije, teško je ignorisati grejanje na pelet. Međutim, štednja tokom faze rada u poređenju sa konvencionalnim sistemima za grejanje je impresivna.


Troškovi goriva sistema za grejanje na pelete su daleko ispod troškova fosilnih goriva. Gorionici su skoro dvostruko skuplji u odnosu na gasne ili uljane gorionike, kao i troškovi održavanja te je potreban veći skladišni prostor sa grejajem na pelet.


Princip rada pokazuje da ne moramo grejati čitavu kuću već i pojedine sobe mogu biti dovedene u udoban temperaturni opseg sa sistemom grejanja na pelet. Grejanje na pelet sa gorionikom ili uz peć na pelet je stvarna alternative konvencionalnom sistemu etažnog grejanja.


Kako funkcioniše grejanje na pelet?


U osnovi, funkcija etažnog grejanja na pelet kuće se ne razlikuje od funkcije jedne peći na pelet koja greje jednu sobu. Drvene pelete iz spremnika se otpremaju u komoru za sagorevanje pomoću reduktora. Potpuno automatsko dopunjavanje je zasnovano na potrebama prostora koji se greje. Pelet se zatim pali u komori za sagorevanje i tako generiše toplotu. Zatim isporučena toplota greje vazduh u sobi ili u sistemu etažnog grejanja i na ovaj način dolazi do zagrevanja vode u kotlu i grejnoj instalaciji.

Distribucija toplote u etažnom grejanju na pelet je ista kao u konvencionalnom sistemu. Međutim, u svakom slučaju preporučuje se rezervoar – bafer tople vode za etažno grejanje. Ovo može sačuvati toplotu koja se stvara tokom procesa grejanja jer uvek postoji višak toplote.


Kada je u pitanju komfor, moderni sistemi grejanja na pelet se sigurno mogu nadmetati sa sistemima grejanja na drva, ugalj, lako lož ulje i naftu. Potrebno je punjenje spremnika, usisavanje pepela, redovno čišćenje i održavanje kako bi se osigurao neometan rad postrojenja. Međutim, intervali održavanja su slični onima u sistemima za grejanje na lako lož ulje i naftu – obično jednom godišnje.


Vrste grejanja na pelet


Postoje tri različite mogućnosti. U zavisnosti od lokalnih uslova i potreba, pelete možete koristiti za

– zagrevanje zgrada, porodičnih kuća ili snabdevanje toplom vodom,

– zagrevanje pojedinačnih prostorija i

– podržavanje postojećeg sistema grejanja.


Grejanje na pelet kao etažni sistem grejanja


Potreba za toplotom počev od 3,9 kW. kod etažnog grejanja na pelet može biti dobra alternativa konvencionalnom sistemu grejanja. Raspon usluga se proteže od upotrebe u malim porodičnim kućama do pružanja toplote za velike operativne jedinice. Sistemi za etažno grejanje na pelet su projektovani za puno opterećenje i zato su pogodni kao ekskluzivni i samostalni sistemi grejanja.


Ovi su sistemi instalirani kako bi povećali efikasnost uz odgovarajuću ekonomičnu potrošnju goriva i smanjili emisije štetnih gasova u kombinaciji sa rezervoarom za skladištenje toplote vode, takozvanim baferom. Negativna je efikasnost ovog goriva u kratkim fazama sagorevanja, zagrevanje etažnog sistema grejanja je znatno brže kod grejanja na gas ili ulja.


Funkcionisanje pećnice na pelet


Moguće je peći u rerni sobne peći uz dostupnu tehnologiju. U prostoriji se mogu instalirati tzv. Pećnice na pelet koje obično imaju opseg snage do 15 kW. Mali spremnik za skladištenje ili sistem za napajanje obezbeđuju da se peći na pelete automatski pune. One obično imaju kapacitet od jedne do dva dnevna punjenja i zbog toga su mnogo lakše za korišćenje nego klasične pećnice za pečenje. One ni na koji način nisu inferiorne u dizajnu i izgledu, u zavisnosti od modela imate lep pogled na vatru kroz stakleni otvor na peći.

Grejanje na pelet kao podrška


Gorionici na pelet su uvek idealni ako se traži alternativa kompletnom sistemu etažnog grejanja. Kao zasebni gorionici za pelete, oni se mogu povezati sa postojećim uljnim gorionikom ili kotlom na čvrsto gorivo i na taj način pojeftinjuju sistem grejanja – i čuvaju novčanik vlasnika.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *