Gorionici na pelet

Zbog sve veće pažnje koja se posvećuje alternativnim sistemima grejanja i činjenici da su cene peleta u poslednjih nekoliko godina znatno manje od fosilnih goriva, sve više i više potrošača postaje zainteresovano za upotrebu gorionika na pelet.

Razlog je dovoljan da posvetimo jedan tekst funkcionalnosti ovih uređaja kao i  funkcije kotla za pelet. Ovaj tekst će Vam olakšati da se odlučite za gorionik na pelet ili da pomognete onima koji su zainteresovani za planiranje kupovine i ugradnje takvog uređaja.

Funkcionalnost gorionika na pelet

Za razliku od gasa ili gorionika na tečno gorivo, gorionik na pelet je gorionik na čvrsto gorivo. U njemu se drveni peleti pretvaraju u grejnu ili toplotnu energiju. Ta energija se onda može koristiti za grejanje vaših prostorija i za zagrevanje sanitarne tople vode.

U osnovi, kotao na pelet sa integrisanim gorionikom je konstruisan kao konvencionalni kondenzacioni ili nisko-temperaturni kotao. Značajna razlika je  u snabdevanju gorivom, zato što se peleti kao čvrsta materija moraju prebaciti iz skladišta peleta u komoru za sagorevanje. To se obično vrši potpuno automatski: bilo putem vijčanog transportera ili snažnog ventilatora za usisavanje. Dovedeni u komoru za sagorevanje, peleti se pale pomoću upaljača ventilatora sa vrućim vazduhom.

Gorionici na pelet koji se posebno montiraju na kotlove rade na sličnom principu, s tim što su prilikom projektovanja takvog kotla korišćeni principi koji se primenjuju i kod gorionika na ulje i naftu. Skladištenje goriva i sam gorionik su odvojeni jedni od drugih, pri čemu je dovod automatski. Ovaj uređaj na pelet je klasifikovan kao „brzo podesivi“, tj. dovod goriva se zaustavlja kada se u prostorijidostigne željena temperatura, dođe do pregrevanja uređaja ili u slučaju kvara (npr. prekida napajanja) kotla. Kao rezultat toga, uređaj za zaštitu od toplotnog pražnjenja nije potreban.

Da bi se sprečilo zapaljivanje tokom skladištenja peleta, instalirano je vatro crevo. Spaljivanjem peleta u gorioniku, voda u bojleru se zagreva, a zatim služi kao izmjenjivač toplote. Napaja se u grejni krug centralnog grejanja ili zagreva servisnu vodu za svakodnevnu upotrebu. Da se ​​gorionik peleta ne mora stalno zagrijati, interpolacija rezervoara tople vode ima smisla. Gorionici na pelet imaju stepen iskorišćenja od preko 90%.

Da li je moguće postaviti gorionik na pelet na uljne kotlove?

Mnogi  se pitaju da li je moguće naknadno ugraditi gorionik za pelete, ako je prisutan stari gasni ili uljni kotao. Ovo bi se uradilo tako da se stari kotao i dalje koristi, a samo postojeći naftni ili gasni gorionik zameniti modernim gorionikom na pelet. U principu, takva naknadna ugradnja je moguća, ali zahteva sa jedne strane određene preptavke, a sa druge strane zavisi od toga da li se na taj način mogu ostvariti potrebni zahtevi toplotne energije u tom sistemu grejanja. Pre svega, kotao i gorionik moraju biti pogodni za uzajamno funkcionisanje jednog sa drugim, što bi trebalo da bude slučaj samo u vrlo malo izuzetaka. Osim toga, odvod dimnih gasova izvan prostorije mora biti dostupan za oba uređaja, a ako ste naknadno ugradili gorionik za pelete, sistem grejanja mora imati odgovarajući dimnjak.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *